Ella Dahlin

Chokladtrifle med blåbär

Publicerad 2015-01-07 16:49:44 i Allmänt, Mat/Bak,

Har gjort en dessert till ikväll och tänkte dela med mig av receptet! 

Ingredienser :

Kladdkaka:

100 g smör
2,5 dl strösocker 
1,5 dl kakao
1,5 dl vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker 

Chokladtryffel :

1,5 dl vispgrädde 
1 msk honung 
200 g mörk choklad 

Till servering:

3,5 dl vispgrädde 
4 dl blåbär 

Gör såhär

Kladdkakan 

Sätt ugnen på 175 grader, klä en ugnsform med bakplåtspapper. 
Smält smöret. Vispa ihop äggen och sockret lätt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Chokladtryffel:

Hacka chokladen grovt.
Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och smeten är jämn och blank. 
Häll över i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. (tar ca 2 timmar). 

Förbered servering:

Vispa 2 dl av grädden ganska löst och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min.

Spara 1/2 dl av tryffeln till dekor.

Vänd ner grädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. 

Vispa resten av grädden fluffig. 

Servering :

Bryt kladdkakan i bitar och lägg hälften av bitarna i botten av en skål.
Klicka över en del av moussen och grädden. Strö över en del av blåbären. 
Fortsätt varva kladdkaka, mousse, grädde och blåbär.
Avsluta med att ringla över den sparade tryffeln.

Servera direkt eller ställ in i kylskåp. Den är hållbar ca 2-3 dagar i kylen. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela